Sta-opstoel aanvragen

terug naar startpagina


Wat is een adequate sta-opstoel?

Op dit moment maken ca. 120.000 mensen in Nederland gebruik van een door hun zorgverzekeraar verstrekte sta-opstoel.

Dankzij deze sta-opstoel kunnen zij zelfstandig opstaan en gaan zitten. In combinatie met een aantal andere belangrijke hulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld een rollator, verhoogd toilet, wandsteunen) kunnen deze mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen.

De sta-opstoel wordt geheel op maat gemaakt of ingesteld voor de gebruiker. Dat is belangrijk voor een ergonomisch verantwoorde zithouding. Mensen die afhankelijk zijn van een sta-opstoel, brengen doorgaans minimaal 8 uur per dag door in deze stoel. Naast het sta-opmechanisme is het van belang dat ze hun houding kunnen wisselen, dat er een goede doorbloeding van het lichaam plaatsvindt en dat de zithouding goed wordt ondersteund.

Een goede adequate sta-opstoel zoals die op dit moment wordt verstrekt door zorgverzekeraars voldoet aan de Europese Normen voor medische hulpmiddelen. Deze is brandveilig, beschermt tegen afknelgevaar en heeft een lage emissie (waardoor o.a. pacemakers niet op hol kunnen slaan).

Voor een overzicht van producten kunt u kijken op www.eengoedhulpmiddel.nl.

Bekijk dit filmpje om te zien wat een goede sta-opstoel voor iemand kan betekenen.


De volgende organisaties hebben de afgelopen periode activiteiten ondernomen om de sta-opstoel in het verzekerde pakket te houden, waaronder ANBO, CSO, PCOB, UnieKBO, Ergotherapie Nederland, CG raad, NPCF en Mezzo.


Voor vragen of opmerkingen over deze site zelf, klik hier.